Ratingul de pasator

Unul dintre motivele pentru care îmi place fotbalul american sunt statisticile. Aproape totul poate fi cuantificat, iar apoi interpretat și comparat și răsturnat.

De obicei, majoritatea ochilor stau pe quarterback, iar statisticile nu fac excepție. QB-ul este liderul ofensivei, nu este doar cel care pasează, dar de obicei iese în evidență prin asta.

Ei bine, pentru a putea ști cât de eficient este un pasator, niște băieți deștepți au inventat o formulă. De fapt mai multe, aceasta este diferită în NFL față de cea folosită în NCAA și implicit în România.

Detaliile despre formula de calcul le găsiți pe Wikipedia.

În NFL, ratingul de pasator nu poate depăși 158,3. Momentan această valoare a fost atinsă de 72 ori, ultima oară de Ben Roethlisberger în victoria împotriva celor de la Panthers scor 52 – 21.

Pentru a se califica în acest top, jucătorul trebuia să aibă minim 10 pase încercate.

Un rating de pasator „perfect” nu garantează însă victoria. Au fost 5 cazuri în care QB-ul a reușit să ajungă la ratingul maxim, însă echipa sa a pierdut.

Jared Goff a reușit să atingă „perfecțiunea” aruncând 33 pase, dintre acestea 26 fiind complete. Performanța sa a pus umărul la victoria celor de la Rams împotriva Vikings. Cu cât numărul de pase încercate este mai mare, cu atât este mai greu de atins ratingul mare.

De partea cealaltă, în NCAA, ratingul maxim este de 1261,6. Pentru a atinge acest rating, ar fi nevoie ca fiecare pasă să fie completă, sa aibă 99 yarzi, iar rezultatul să fie touchdown. Cum la noi în campionat se joacă pe terenuri mai scurte, ratingul maxim se adaptează în funcție de lungimea terenului.

Uitându-mă peste statisticile din ultimii 3 ani, cel mai mare rating de pasator l-a reușit Paul Cîrjă (Cluj Crusaders) în meciul din 2019 împotriva Mureș Monsters, 527,1. Performanța a fost însă reușită cu doar 5 pase încercate, dintre care 4 au fost și complete. Păstrând criteriul de eligibilitate al NFL, tot Paul Cîrjă a reușit cea mai mare performanță, ajungând la un rating de 240,9 în meciul împotriva Timișoara 89ers din sezonul 2018. Atunci Paul a avut 12 pase încercate, dintre acestea 7 fiind complete.

Valorile sunt luate din statisticile din sezoanele 2017 – 2019. Anterior 2017 nu există date centralizate.

Recordurile sunt făcute pentru a fi depășite. Aștept să vad când vom avea parte de următoarea performanță.

Pentru știri și meciuri live vizitați: firstdown.ro